Over ons

- Onze missie -

Swap-Swap wil kinderen en jongeren de kans geven om taalvaardiger te worden in het Frans en hun kijk op de wereld te verbreden. Waarom? We zijn ervan overtuigd dat talenkennis essentieel is voor waardevolle contacten tussen mensen. Het is ook verrijkend om een andere stad of streek te leren kennen. In het bijzonder kan het boeiend zijn om de buren in de grensregio’s te leren kennen.

Een taaluitwisseling is hier de perfecte manier voor. Tijdens de uitwisseling leren de kinderen en jongeren het Frans letterlijk spelenderwijs, door op te trekken met een “Swap” die dezelfde hobby’s en interesses deelt, weg van de schoolse context en in een relaxte sfeer.

Hoe doen we dit? Swap-Swap maakt taaluitwisselingen mogelijk via haar website. Kinderen en jongeren kunnen samen met hun ouders registreren, en contact leggen met de Swaps die Frans spreken. Je kiest dus zelf met wie je uitwisselt! Bovendien vind je op de website een heleboel praktische informatie over hoe je zo’n uitwisseling aanpakt.

- Onze waarden -

Swap-Swap wil kinderen en jongeren enthousiasmeren voor een taaluitwisseling door hen zelf te betrekken bij de keuze van hun Swap. Swap-Swap hecht veel belang aan de veiligheid online van de kinderen en jongeren. Door te werken met een familie-account, kunnen kinderen en jongeren zelf contact leggen met hun leeftijdsgenootjes in de andere taalgroep, maar is het toezicht van hun ouders gegarandeerd.

Swap-Swap wil ook authentieke informatie bieden. Alle informatie en tips komen voort uit de ervaringen die vroegere Swaps met ons gedeeld hebben.

- Ons verhaal -

Op uitwisseling gaan is al jaren een beproefd middel om een taal te leren. Vroeger gebeurde dit via de Gezinsbond en la Ligue des familles, die gezinnen bij elkaar brachten. Initiatiefneemster Klaartje Vandersypen startte in 2016 met Swap-Swap om deze dienst online verder te zetten. Met de technologie van deelplatformen geef je jongeren en hun ouders de mogelijkheid om zelf op zoek te gaan naar een Swap. De Gezinsbond en la Ligue des familles vinden zich helemaal in deze oplossing, en hebben een partnerschap afgesloten met Swap-Swap.

Voor het ontwerp van het platform is Swap-Swap te raden gegaan bij jongeren zelf. Een 200-tal jongeren uit beide taalgroepen hebben bijgedragen met hun creatieve en frisse ideeën. Verschillende ouders, leerkrachten en tal van anderen hebben deze ideeën afgetoetst en er accenten aan toegevoegd. Swap-Swap is al deze mensen ontzettend dankbaar.

Na een klein jaar van voorbereiding is in februari 2017 het platform online gegaan. Er was meteen heel wat interesse, en na enkele maanden hadden al 100 Swaps zich ingeschreven. Hieruit zijn de eerste uitwisselingen voortgekomen – een leuke ervaring voor de Swaps! De jongeren die hun Swap gevonden hebben, hebben het platform intussen verlaten en plaats gemaakt voor nieuwe Swaps die hun zoektocht starten.

Klaartje: “Ik heb zelf als jongere de kans gekregen om tijdens vakanties mijn Frans te oefenen in een gezin uit Nijvel, en heb daar heel fijne herinneringen aan. Hierdoor was ik best vlot in het Frans. Dit heeft me later veel opgeleverd. Bij de zoektocht naar een job bleek mijn talenkennis een grote troef. En ik heb ook mooie persoonlijke persoonlijke contacten kunnen opbouwen met Franstaligen.”

Swap-Swap is een onafhankelijke organisatie, maar zoekt actief naar partners die haar missie ondersteunen.