Wat kan je als jongere verwachten van een taaluitwisseling via Swap-Swap?

Een taal leren die je nooit spreekt, dat is best saai. Toch is het nuttig om Frans te leren. Met de uitwisselingstool van Swap-Swap kun je het nog leuk maken ook. Hoe dan, vraag je je af? Via Swap-Swap kun je op uitwisseling gaan naar Franstalig gezin, of een andere Swap bij jou thuis uitnodigen. Frans leren was nog nooit zo relaxt: je trekt tijdens je vakantie een paar dagen op met een Franstalige Swap waarmee je hobby’s en interesses deelt. Samen spreken jullie Frans en Nederlands en leren zo van elkaar. Dat gaat veel sneller dan tijdens de les!

Een uitwisseling gaat over meer dan alleen een taal leren. Je maakt nieuwe vrienden, leert een andere stad of streek kennen, en je wordt ondergedompeld in de cultuur en levenswijze van een Franstalig gezin. Het is ook een leuke en veilige manier om voor het eerst zonder je ouders op vakantie te gaan.

Het platform van Swap-Swap maakt zulke taaluitwisselingen tussen jongeren uit Franstalige en Nederlandstalige gezinnen mogelijk. Het werkt zo: op het platform van Swap-Swap maak je met je ouders samen een account aan. Daarna ga je op zoek naar een partnergezin dat bij je past: een Swap die ook gitaar speelt of een gezin waar ze een hond hebben, zoals jij ook wel zou willen bijvoorbeeld. Via de website leggen jullie contact, maken een eerste afspraak en als het klikt, bereiden jullie samen voor wanneer jullie kunnen uitwisselen en wat jullie gaan doen.

Swap-Swap is ontwikkeld samen met andere jongeren. Daardoor kreeg het de vorm van een online platform. Dit heeft immers belangrijke voordelen:

  • Je kiest zelf met wie je uitwisselt. Je kan het profiel van verschillende andere jongeren bekijken, en contact opnemen met wie je het meest aanspreekt.
  • Via de chat kan je contact opnemen met andere Swaps. Je kan elkaar zo leren kennen en zien of het klikt. Je wordt dus niet zomaar gedumpt in een onbekend gezin.

Bekijk de demo

Wat zeggen andere jongeren over Swap-Swap?

“Je leert nieuwe mensen, een nieuwe streek en nieuwe gewoontes kennen.”

“Op school leer je alleen het schoolse Frans. Door met Franstaligen om te gaan, leer je van hen ook de intonatie, gezichtsuitdrukking en houding van het echte Frans.”

“Het is een leuke en veilige manier om voor het eerst zonder je ouders op vakantie te gaan.”

Wat mag je verwachten van de andere Swaps?

Je stapt in een uitwisseling met een open geest, en je mag van de andere Swaps en hun gezin hetzelfde verwachten. Ook zij doen mee vanuit dezelfde motivatie als jij: een taal leren en nieuwe mensen, een andere omgeving en een nieuwe cultuur leren kennen. Via Swap-Swap kan je bovendien met verschillende jongeren contact opnemen. Zo kan je jouw uitwisseling op poten zetten met iemand met wie het goed klikt. Voor een geslaagde uitwisseling is het echter helemaal niet nodig dat de andere jongere een kopie is van jezelf. Soms is het gewoon boeiend om iemand te leren kennen die juist anders is dan jij!

Pas je verwachtingen aan het taalniveau van je Swap aan. Wanneer je Swap nog nauwelijks Nederlands praat, mag je geen vlotte conversatie verwachten. Je Swap zal dan vooral leren Nederlands te begrijpen, en zelf misschien eerder stil zijn. Stem best de activiteiten die je samen onderneemt hierop af (lees: geen terrasjes doen, maar samen voetballen, spelletjes spelen of winkelen).