Wat kan je als jongere verwachten van een taaluitwisseling via Swap-Swap?

Een taal leren die je nooit spreekt, dat is best saai. Toch is het nuttig om de andere landstaal te leren. Met de uitwisselingstool van Swap-Swap kun je het nog leuk maken ook. Hoe dan, vraag je je af? Via Swap-Swap kun je op uitwisseling gaan naar Franstalig gezin, of een andere Swap bij jou thuis uitnodigen. Frans leren was nog nooit zo relaxt: je trekt tijdens je vakantie een paar dagen op met een Franstalige Swap waarmee je hobby’s en interesses deelt. Samen spreken jullie Frans en Nederlands en leren zo van elkaar. Dat gaat veel sneller dan tijdens de les!

Wat zeggen andere jongeren over Swap-Swap?

“Je leert nieuwe mensen, een nieuwe streek en nieuwe gewoontes kennen.”

“Op school leer je alleen het schoolse Frans. Door met Franstaligen om te gaan, leer je van hen ook de intonatie, gezichtsuitdrukking en houding van het echte Frans.”

“Het is een leuke en veilige manier om voor het eerst zonder je ouders op vakantie te gaan.”

Wat mag je verwachten van de andere Swaps?

Je stapt in een uitwisseling met een open geest, en je mag van de andere Swaps en hun gezin hetzelfde verwachten. Ook zij doen mee vanuit dezelfde motivatie als jij: een taal leren en nieuwe mensen, een andere omgeving en een nieuwe cultuur leren kennen. Via Swap-Swap kan je bovendien met verschillende jongeren contact opnemen. Zo kan je jouw uitwisseling op poten zetten met iemand met wie het goed klikt. Voor een geslaagde uitwisseling is het echter helemaal niet nodig dat de andere jongere een kopie is van jezelf. Soms is het gewoon boeiend om iemand te leren kennen die juist anders is dan jij!

Pas je verwachtingen aan het taalniveau van je Swap aan. Wanneer je Swap nog nauwelijks Nederlands praat, mag je geen vlotte conversatie verwachten. Je Swap zal dan vooral leren Nederlands te begrijpen, en zelf misschien eerder stil zijn. Stem best de activiteiten die je samen onderneemt hierop af (lees: geen terrasjes doen, maar samen voetballen, spelletjes spelen of winkelen).