Frans leren op een leuke manier
Een taal leren die je nooit spreekt, dat is best saai. Toch is het nuttig om Frans te leren. Met Swap-Swap kun je het nog leuk maken ook. Hoe dan, vraag je je af?
Via Swap-Swap kan je vrienden maken die Frans spreken, en van hen de taal leren. Dit gebeurt tijdens een taaluitwisseling.
Een taaluitwisseling ontstaat wanneer twee of meer mensen die verschillende talen spreken met elkaar omgaan, en daarbij elkaars taal leren. Hoe kun je uitwisselen? Je kan om beurten in elkaars Swapgezin logeren, samen daguitstapjes organiseren, 1 of meer schooldagen meedraaien in de school van je Swap, …
Hoe ze er ook uitziet, een uitwisseling gaat niet alleen om talen leren, maar ook over nieuwe vrienden maken en samen een leuke tijd beleven.
Via Swap-Swap kan je een kameraadje vinden voor je uitwisseling. Maar Swap-Swap doet nog meer dan dat. We willen gezinnen ook bijstaan tijdens hun uitwisseling. Dit doen we door tal van handige tips en concrete info over hoe je een uitwisseling aanpakt op deze site te zetten en te delen via mailings: Hoe leg je contact? Hoe bereid je de uitwisseling voor? Hoe zorg je ervoor dat je Swap zich welkom voelt bij jou thuis? Wat doe je tijdens je uitwisseling? Hoe trek je je plan in het Frans?
Deze tips hebben we niet zomaar uit onze duim gezogen! Ze zijn gebaseerd op de ervaringen van jongeren die via Swap-Swap op uitwisseling gegaan zijn en in interviews hun ervaringen met ons deelden. Met dank aan de 4 studenten die de interviews afnamen voor hun eindwerk over uitwisselingen.
Wat lees je nog op deze pagina?
- Waarom uitwisselen?
- Een taaluitwisseling, hoe begin je eraan?
- Je uitwisseling voorbereiden
- Te gast bij jouw Swap-familie: hoe pak je het aan?
- Je Swap komt bij jou: hoe pak je het aan?
- Deel jouw ervaringen met toekomstige Swaps
Waarom uitwisselen? 5 voordelen van een taaluitwisseling
- Je leert een taal nog altijd het beste door erin ondergedompeld te worden. Door veel te oefenen en je in de taal te amuseren, word je snel vlotter en zelfverzekerder.
- Je verstaanbaar maken is het enige dat telt bij een uitwisseling. Je hoeft er dus niet bang te zijn om fouten te maken. Zo krijg je meer spreekdurf.
- Je leert nieuwe mensen kennen en maakt nieuwe vrienden.
- Je leert een andere stad of streek kennen.
- Je ziet hoe het er aan toe gaat in een gezin met een andere taal en cultuur.
Een taaluitwisseling, hoe begin je eraan?
Om te kunnen uitwisselen, heb je natuurlijk een uitwisselingspartner (een “Swap”) nodig. Swap-Swap brengt jongeren uit Franstalige en Nederlandstalige gezinnen bij elkaar via een online platform. Via dit platform kunnen zij samen met hun ouders contact leggen met andere “Swaps” om samen een uitwisseling af te spreken.
Er zijn nog heel wat andere mogelijkheden om aan een taaluitwisseling mee te doen. Misschien organiseert je school iets, of ben je van plan naar het verre buitenland te trekken via AFS of een andere organisatie. In wat volgt gaan we uit van een uitwisseling via Swap-Swap. Maar de tips zijn natuurlijk ook van toepassing wanneer je op een andere manier uitwisselt!
Wat mag je verwachten van de andere Swaps?
De andere Swaps doen mee vanuit dezelfde motivatie als jij: een andere taal en een cultuur leren, vrienden maken en een leuke tijd beleven. Je stapt bovendien in een uitwisseling met een open geest, en je mag van de andere Swaps hetzelfde verwachten.
De ouders van de Swaps hebben ook allemaal een gelijkaardige motivatie: zij willen voor hun zoon of dochter een uitwisseling organiseren, en zijn dus ook bereid om een anderstalige Swaps thuis te ontvangen.
Hoe weet ik welke Swap bij mij past?
Een uitwisseling verloopt meestal het vlotst wanneer jij en je Swap een aantal dingen gemeenschappelijk hebben: gelijkaardige hobby’s en interesses, een zelfde soort van familie, …
Een perfecte match is echter niet nodig voor een geslaagde uitwisseling! Een stuk van de waarde van een uitwisseling ligt er juist in dat je een andere omgeving of type persoon leert kennen.
Hoe helpt Swap-Swap hierbij?
Bij Swap-Swap heb je een persoonlijk profiel. Hierin staan onder andere de hobby’s en interesses. Bovendien heb je een familie-profiel. Zo komt je te weten hoe de familie is samengesteld, of er huisdieren zijn, enz.
Swap-Swap laat je zelf de keuze tussen de kandidaten uit de andere taalgroep. Zo heb je de touwtjes zelf in handen. Kijk naar dingen die je aanspreken: een gemeenschappelijke hobby bijvoorbeeld.
Via de chatbox kan je met verschillende jongeren en hun ouders contact opnemen. Het kan nuttig zijn om daarna via telefoon of videogesprek verder kennis te maken, en voor een korte ontmoeting af te spreken. Zo merk je meteen of het wat klikt. De meeste Swaps laten dit aan hun ouders over.
Je uitwisseling voorbereiden
Je uitwisseling is afgesproken. En wat nu?
Als je een leuke Swap gevonden hebt, kan je afspraken maken voor een uitwisseling. Wil je meteen voor een langere periode uitwisselen, raden we aan dat de Swapgezinnen elkaar vooraf al eens ontmoeten. Zo kom je te weten of jullie overeenkomen. Je kan elkaar uitnodigen voor een namiddag, gaan wandelen bij jullie in de buurt, … De ouders kunnen elkaar ook leren kennen en de uitwisseling concreet afspreken. Dit bezoek gebeurt best met de hele familie. Zorg dat je hier bij bent!
Studenten van de UNamur maakten een “trukendoos voor een geslaagde uitwisseling” in de vorm van een handige brochure. Ze hebben zich gebaseerd op interviews met 10 families die via Swap-Swap hebben uitgewisseld in de loop van de voorbije jaren.
Download de “Trukendoos voor een geslaagde uitwisseling”
Hou je van sociale media? Je Swap toevoegen als vriend op je Facebook, Instagram, Whatsapp enz. is een leuke manier om elkaar alvast wat beter te leren kennen.
Afspraken, verzekering, kosten, …
Het is best om een aantal praktische zaken te regelen voor je op uitwisseling gaat.
- Bezorg elkaar contactgegevens waarop de ouders elkaar tijdens de periode van de uitwisseling kunnen bereiken.
- Wissel alle relevante medische info uit voor vertrek (medicatie, allergieën, …).
- Spreek af wie welke kosten op zich neemt (bv. toegangsticket voor een pretpark of film, …). Zorg voor voldoende zakgeld zodat je deze afspraken tijdens je uitwisseling kan nakomen.
- Swap-Swap raadt aan dat beide gezinnen een familiale verzekering afsluiten en in orde zijn met de ziekenkas. Zo vermijd je lastige discussies in “je-weet-maar-nooit-situaties”.
Hier vind je een handige fiche om mee te nemen tijdens je uitwisseling.
Wellicht overbodig om te vermelden, maar afspraak is afspraak. Als je bijvoorbeeld een datum hebt afgesproken voor de uitwisseling, rekent je Swap-familie daar ook op. Je houdt je dus aan je afspraken.
Frans oefenen
Voor een eerste contact is het niet slecht om een paar zinnen in het Frans voor te bereiden. Swap-Swap helpt je op weg! Hier vind je enkele woordenlijsten die vast nog van pas komen!
De meest onmisbare voorbeeldzinnen voor tijdens je uitwisseling.
De meest onmisbare woordenlijst tijdens je uitwisseling: de smartphone
In hoofdstuk 2 van de activiteitenbundel (verderop leggen we uit wat deze nog allemaal bevat) vind je woordenlijsten met pictogrammen die nuttig kunnen zijn bij alledaagse situaties.
De Franstalige versie van de activiteitenbundel
Te gast bij jouw Swap-familie: Hoe pak je het aan?
Open houding – Als je te gast bent bij jouw Swap-familie, stel je je best open en sociaal op. Je past je zo goed mogelijk aan het gezinsleven aan, en doet mee met wat in het andere gezin gewoon is (denk ook aan meehelpen in het huishouden).
Taaltips – En je probeert natuurlijk Frans te spreken. Lukt dat niet meteen zo vlot, kan je je verstaanbaar maken met losse woorden en gebaren, of door iets aan te wijzen. Gaandeweg zal je zien dat je vlotter en vlotter wordt.
Hier vind je taaltips om vlotter te worden in het Frans.
Je Swap komt bij jou: Hoe pak je het aan?
Het is de beurt aan je Swap om bij jou op bezoek te komen. Natuurlijk wil je hier een onvergetelijke tijd van maken. Hier lees je hoe je dit bezoek het best aanpakt.
Ook hier komt de “Trukendoos voor een geslaagde uitwisseling” goed van pas. Door de ervaringen van andere gezinnen weten we immers wat goed werkt en wat niet.
Download de “Trukendoos voor een geslaagde uitwisseling”
Verwelkomen – Bedenk vooraf hoe je je Swap bij je thuis zal verwelkomen. Je kan bijvoorbeeld een rondleiding geven door je huis of in je omgeving. Je stelt haar of hem voor aan je familieleden en legt de gewoontes uit.
Activiteiten – Door samen activiteiten te doen zullen jullie wellicht het snelste los komen. Het is wellicht gemakkelijk als je wat activiteiten hebt voorbereid. Dit hoeft niet altijd iets heel uitzonderlijk te zijn. Voor je Swap is het wellicht ook al leuk om alledaagse dingen mee te doen: tv kijken, boodschappen doen, koken, … Je kan natuurlijk ook uitstappen organiseren en haar/hem de omgeving laten zien. En het kan leuk zijn om eens met vrienden af te spreken. Zo komt je Swap met nog meer nieuwe mensen in contact.
Studenten van de KdG stelden een activiteitenbundel samen die ze speciaal hebben ontworpen voor Swap-Swap. Na het doornemen van verschillende bronnen zijn ze tot de conclusie gekomen om een grote waaier aan activiteiten te voorzien zoals gezelschapsspelletjes, spelletjes voor buiten, knutselactiviteiten en experimenten. De bundel bevat ook woordenlijsten met pictogrammen die tijdens deze activiteiten van pas komen. En sommige spelletjes dienen om strategieën in te oefenen die van pas komen als je je in een vreemde taal moet uitdrukken, zoals gebaren waarbij je woorden moet uitbeelden.
- Download de activiteitenbundel in het Nederlands
- Download de annexen van de Nederlandstalige versie
- Download de activiteitenbundel in het Frans
- Download de annexen van de Franstalige versie
Nederlands praten – Pas je verwachtingen aan het taalniveau van je Swap aan. Wanneer je Swap nog nauwelijks Nederlands praat, mag je geen vlotte conversatie verwachten. Je Swap zal dan vooral leren Nederlands te begrijpen, en zelf misschien eerder stil zijn. Stem best de activiteiten die je samen onderneemt hierop af (lees: Geen uren lang in de zetel zitten praten, maar samen voetballen, spelletjes spelen of winkelen).
Lees onze taaltips voor wanneer je Nederlands praat met je Swap
Gun je Swap wat privacy. Hebben jullie een langer verblijf afgesproken? Dan kan het voor jouw Swap fijn zijn om zich af en toe even te kunnen terugtrekken in een rustig plekje bij jullie thuis.
Deel jouw ervaringen met toekomstige Swaps
Het grootste deel van de tips & tricks is afkomstig van andere jongeren, ouders en leerkrachten. Ook jij kan bijdragen. Stuur je ideeën gerust op naar info@swap-swap.be.
Tenslotte is het voor Swap-Swap leuk om andere jongeren jouw ervaring te kunnen tonen, zodat zij een beter beeld krijgen van wat een uitwisseling inhoudt. Je kan dit doen door samen met de andere jongere een YouTube filmpje, Snapstory of fotoblog te maken.