Swap-Swap brengt gelijkgestemde gezinnen bij elkaar, zodat zij een Swap kunnen vinden voor een uitwisseling.

Swap-Swap doet dit via een laagdrempelig en veilig online platform waarop jongeren samen met hun ouders contact kunnen leggen met andere Swaps. Via een chat merk je al snel of het klikt. Als je een goed gevoel hebt over een bepaald Swap-gezin, kan je met hen contactgegevens uitwisselen om elkaar beter te leren kennen en om vervolgens een taaluitwisseling te organiseren. Zo hebben jullie helemaal zelf het heft in handen wat betreft het gezin waar je kind terecht komt.

Op deze pagina lees je hoe Swap-Swap werkt, en geven we tips om het maximum uit Swap-Swap te halen.

 1. Een account aanmaken
 2. Zoeken in de database
 3. Een Swap contacteren
 4. Je profiel desactiveren en je account afsluiten

Een account aanmaken

Een account aanmaken bij Swap-Swap gaat in 3 stappen:

1/ Registreren: Je geeft de naam op van het kind/de jongere die wil Swappen, en kiest een wachtwoord. Om veiligheidsredenen wordt je account gekoppeld aan het e-mailadres van een verantwoordelijke ouder.

2/ Account activeren: Je betaalt het inschrijvingsgeld.

3/ Zoekertje plaatsen: Je maakt een zoekertje en vult het profiel aan van jou en je familie.

Je kan in je profiel je interesses en hobby’s invullen. Je kan de andere Swaps ook al een idee geven van wat jullie tijdens de uitwisseling zoal kunnen doen.

Maak je profiel zo volledig mogelijk. Hoe meer je over jezelf vertelt, hoe beter andere Swaps zich een beeld van jou kunnen vormen. Voorbeelden van andere Swaps bekijken

Foto’s

Je kan een profielfoto opladen. Dit is niet verplicht. Je kan bij je profiel nog 3 extra foto’s opladen. Kies duidelijke foto’s waarop jij en je familieleden goed zichtbaar zijn, en eventueel ook je huis. Je kan er ook beelden aan toevoegen die iets zeggen over je hobby’s en interesses.

Welke gegevens zijn zichtbaar voor andere Swaps?

Alles wat je invult op Swap-Swap is zichtbaar voor andere kandidaat-Swaps, behalve je achternaam en contactgegevens.

Een sterk profiel

Onbekend is onbemind. Dit geldt ook op Swap-Swap. Wil je je kansen vergroten om snel een toffe Swap te vinden? Vul dan je profiel zo volledig mogelijk in.

Je kan je profiel later nog wijzigen of aanvullen.

Het belangrijkste veld is je zoekertje. In de zoekresultaten verschijnt van elke Swap de voornaam en de eerste lijnen van het zoekertje. Dit is het eerste dat andere Swaps zal aanspreken.

Wat schrijf je in je zoekertje?

Wanneer je op zoek bent naar een Swap, dan kijk je waarschijnlijk naar

 • het soort persoon de andere is
 • welke interesses en hobby’s hij of zij heeft
 • wat hem of haar motiveert om te Swappen

Deze info geef je dus ook best kort over jezelf.

Je hoeft echt geen woordkunstenaar te zijn! Korte, eenvoudige zinnen werken prima! “Ik ben een … meisje. Ik hou van … Ik wil graag …” We hebben verderop enkele voorbeeldjes voor je klaargezet. Vraag ook gerust raad aan iemand anders in je gezin.

Welke taal?

Schrijf je in het Frans, dan is dit meteen een heel goeie oefening. Schrijf je in het Nederlands, dan dompel je de Franstalige Swaps al onder in jouw taal. Zo heeft alles zijn voordeel. Kies gewoon de taal waar jij je het beste bij voelt.

Voorbeelden uit het echte leven: Lees hier hoe andere Swaps zich voorstelden:

Nederlandstalig meisje, 16 jaar – Ik ben iemand die graag met muziek bezig is en ik ben ook sportief. Ik leg graag contacten voor nieuwe vrienden. Ik pas me vlug aan aan een nieuwe omgeving en leer graag bij. Met deze uitwisseling wil ik nieuwe mensen leren kennen en meteen ook mijn Frans bijschaven.

Franstalig meisje – 11 jaar – bonjour, je m’appelle Elise. j’ai 11 ans . j’aime beaucoup les animaux, jouer, bricoler, rigoler m’occuper des petits enfants …Chez moi je joue avec ma soeur, ou alors je lis … Je ne suis pas vraiment timide et je suis très active … Je suis très contente si tu viens chez moi car j’aime rencontrer de nouvelles personnes ( Même si ce sont plutôt mes parents qui m’y obligent -)) donc à bientôt peut-être  🙂

Nederlandstalige jongen, 13 jaar – Ik ben een sportieve, vriendelijke jongen die graag buiten speelt. Ik lach graag en maak graag veel plezier. In mijn slaapkamer verzamel ik knuffels van wilde dieren. Ik hou van nieuwe vrienden maken en kijk er ook naar uit om Frans bij te leren. Hou je van wafels en ijsjes? Ik kan deze zelf maken en misschien doen we dat dan ook eens samen.

Franstalig meisje, 14 jaar – Goeiedag, Ik heet Manon, ik ben 14 jaar oud en ik woon in ‘S Gravenbrakel. Dat ligt in de Henegouwen. Ik ben Franstalige. Ik houd piano spelen. En ik ben gek op mijn hond en op mijn kat. Ik wil graag een meisje kennismaken. En ik wil mijn Nederlands verbeteren.

Franstalig meisje, 14 jaar – Je suis organisée, impatiente, très désordonnée. Les raisons qui me motivent, sont de m’améliorer en néerlandais. Mes attentes : que mon swap m’aide quant j’ai du mal a trouvé mes mots.

Nederlandstalige jongen, 16 jaar – Ik ben een sociale kerel, ik hou van toneelspelen, squash en lees graag boeken.  Ik ben graag onder de mensen, hou van gezelschap.  Ik luister erg veel naar muziek.  Ik wil graag meedoen aan de swap enerzijds omdat ik er altijd voor open sta om nieuwe mensen te leren kennen en natuurlijk ook om mijn kennis Frans bij te spijkeren.

Franstalige jongen, 12 jaar – dag ik ben Mathias. Ik ben 12 jaar oud. Ik houd van PS4, voetbaalspelen. Ik wil graag Nederlans leren buiten school.

zoeken in de database

Zoeken in de database van Swap-Swap doe je aan de hand van filters zoals moedertaal en geslacht. Zo kan je Swaps selecteren die aan bepaalde eigenschappen voldoen. Vervolgens krijg je de naam en het zoekertje te zien van alle kandidaten die aan je criteria voldoen. Om het volledige profiel van een Swap te zien, moet je doorklikken.

Vergeet niet dat jouw Franstalige Swap niet per se een kopie van jezelf hoeft te zijn. Het is zelfs erg verrijkend om mensen te leren kennen die anders zijn. Een beetje openheid van geest is voldoende om er een leuke ervaring van te maken. Dus hoe pak je het aan? We geven je zes tips aan de hand van de volgende foto’s:

Een Swap contacteren

Op Swap-Swap kan je via de chatbox contact opnemen met verschillende kandidaat-Swaps uit de andere taalgroep. Door wat berichten uit te wisselen merk je al snel of het klikt. Je kan ook al eens overlopen wat er bij jou in de buurt zoal te doen is en pols naar wat de Franstalige Swap zelf leuk vindt. En omgekeerd! Zo weet je iets meer over wat er jou te wachten staat in je Swapgezin.

Zowel ouders als jongeren kunnen de chat gebruiken. Om verwarring te voorkomen, vermeld je best je naam in je bericht, tot wie in het andere gezin jij je richt. Zo vermijd je verwarring.

Sommige jongeren laten het chatten liever aan hun ouders over. Andere jongeren doen dit juist liever zelf. Jij beslist! Elk lid van het gezin kan wel alle berichten lezen. Dit laat ouders toe om een oogje in het zeil te houden. En zo is iedereen meteen mee op de hoogte. Best gemakkelijk, als je weet dat bij jouw uitwisseling je ouders uiteindelijk toch automatisch betrokken zijn.

Iedereen is uniek en verdient respect. Schrijf niets dat andere personen kwetst of ongemakkelijk maakt. Krijg je zelf ongepaste berichten aan? Laat het ons weten via info@swap-swap.be. Dan kan de webmaster van Swap-Swap de verzender aanspreken op dit gedrag.

Hoe snel moet je op een berichtje antwoorden?

Probeer een inkomend berichtje binnen de week te beantwoorden. Swap-Swap geeft jou een seintje per e-mail wanneer je een berichtje hebt gekregen.

Welke taal gebruik je?

Je vraagt je misschien af in welke taal je het best kan schrijven. Jij bent immers Nederlandstalig, en zij spreken Frans. Je kan hier verschillende kanten mee uit. Vind je het een grote stap om meteen in het Frans te beginnen schrijven, gebruik dan gerust het Nederlands. Dan is het meteen een oefening voor de andere Swap om jouw Nederlandstalige berichtje te begrijpen. Voel je je al wat zekerder van jezelf, kan je je berichtje in het Frans schrijven. Dan is het een goeie oefening voor jou. En wees niet bang om fouten in het Frans te maken, zo leer je het meest. Dus elk systeem heeft zijn voordelen. En Google Translate is er om je te helpen berichten in de andere taal te ontcijferen!

Wat mag je verwachten van de andere kandidaat-Swaps? Dat ook zij de taal gebruiken waar ze zich het beste bij voelen, en bereid zijn om berichten in de andere taal te lezen en zo nodig te ontcijferen. Wie de andere taal gebruikt, verdient zeker bemoediging! Je hoeft dus zeker niemand op fouten te wijzen of ze te corrigeren zolang jullie elkaar prima begrijpen!

Contact leggen: Drie sleutels tot succes

Swap-Swap wil Nederlandstalige en Franstalige Swaps met elkaar in contact brengen. De spirit van Swap-Swap is dat je met meerdere mensen contact kan leggen en zien of het klikt.

Zo komen we meteen bij:

de eerste sleutel tot succes: véél contacten leggen

Misschien vind je maar 1 Swap die helemaal aan je verwachtingen voldoet. Wees niet te snel in je besluiten. Het soort persoonlijkheid of stijl van de Swap doet er veel meer toe dan de hobby’s of interesses. De persoonlijkheid of stijl kan je echter niet altijd uit een profiel opmaken. Door berichten uit te wisselen merk je veel beter of het klinkt!

De tweede sleutel tot succes is een leuk eerste contact

Maar hoe pak je dit het beste aan? Hier zijn 5 gouden tips. En of je contact legt als jongere of als ouder van een Swap, de tips blijven gelden!

 1. Wees kort, maar niet té kort. Met “Hoi” komt je meestal niet ver. 1 tot 3 zinnen is prima.
 2. Wees persoonlijk: waarom schrijf je deze Swap aan?
 3. Je kan ook iets over jezelf vertellen dat nog niet in je profiel staat.
 4. Gun jezelf en de andere Swap enkele berichtjes om te zien of het klikt. Gooi dus niet meteen je contactgegevens op tafel, of de geschikte periode voor een uitwisseling.
 5. Stel een vraag. Zo maak je het voor de andere Swap gemakkelijk om te antwoorden.

Hier zijn een aantal voorbeeldjes van hoe Swaps een leuke conversatie gestart hebben:

Bonjour Emma, je viens de m’abboner sur Swap-Swap et j’ai vu ton profil. Es-tu interessée à rendre en contact avec moi pour une échange? Je ne parle pas bien le français, ma mère écrit ce message :). A plus? Anette

Bonjour, je vois que tu aimes le foot, fifa et clash royale. Moi aussi. Si tu es intresé envoie un message. Merci beaucoup! Max

Dag Suzan, ik heb ook 1 zus en een broer. Ik speel ook piano en ik speel ook graag tennis ! Wil je graag met mij spreken ? Je spreek in het frans en mij in het nederlands, is het goed voor jouw ? Emily

Salut! Moi, je m’appelle Yentl. J’ai 14 ans et en septembre je deviens 15.  J’ai vu que tu aimes la musique et les livres aussi! Et bien sûr je veux apprendre le français mieux. Des salutations, Yentl.

Bonjour Sophie, je suis Lotte. Je cherche aussi une amie pour apprendre Français. J’aime de danser et jouer de la music. J’ai aussi une soeur de   14ans qui cherche une amie Français. Est ce que vous êtes interessé de rencontrer?  Salut Charlotte en Pomeline.

Hallo Gaëlle, ik ben Lies. Je ziet er een tof meisje uit. Ik ben slecht in Frans en wil graag bijleren.  En wil jou graag helpen met Nederlands. Hopelijk antwoord je snel en wie weet word je mijn eerste swap.

Hey, je suis Chloé et j ai 15 ans. J aimerais bien améliorer mon Néerlandais et faire de nouvelles connaissances. J’ai trouvé ton profil chouette 🙂 Ik spreek al wat Nederlands maar ik moet nog bijleren.  Peut être tu serais intéressée de communiquer avec moi. J espère recevoir de tes nouvelles. A bientôt !

Beste, wij zijn Nadine en Peter de ouders van Liesel (12) en Noor (13). Wij zijn op zoek naar een uitwisseling voor onze dochters en kwamen bij jullie terecht. Het profiel van jullie dochters lijkt ons een goede match. Zijn jullie geïnteresseerd om eens een dagje af te spreken zodat onze dochters elkaar kunnen leren kennen?

De derde sleutel tot succes is geduld

Swap-Swap stuurt elke avond een melding per e-mail naar de Swaps die een berichtje ontvangen hebben. Sturen is echter nog niet lezen. Niet iedereen checkt zijn mail dagelijks. Heel wat mails komen in de spam terecht. Het kan dus zijn dat berichten een hele tijd ongelezen blijven, tot de Swap in kwestie het platform nog eens bezoekt. Soms komt hier toch nog een leuk contact uit voort. Wees dus niet teleurgesteld wanneer je niet meteen antwoord krijgt.

Vind je dat je geduld lang genoeg op de proef gesteld is? Ga dan terug naar sleutel 1 😉

Je profiel desactiveren en je account afsluiten

Een abonnement op Swap-Swap is zes maanden geldig. Wanneer je abonnement verloopt, ben je niet langer zichtbaar in de database, en kan je je account ook niet meer openen. Je gegevens en berichten blijven wel nog 2 jaar bewaard, en zijn weer beschikbaar wanneer je je account opnieuw activeert.

Heb je al een Swap gevonden voor je abonnement ten einde is, en sta je niet meer open voor nieuwe contacten? Zet je profiel dan op “niet zichtbaar” via de instellingen en bespaar anderen de moeite om je onnodig te contacteren. Je bestaande contacten kunnen nog wel berichten naar jou sturen via de chatbox, en jij naar hen. Vraag hen desnoods om je niet meer via Swap-Swap te contacteren (maar eventueel wel via een andere weg), omdat je Swap-Swap niet langer gebruikt.

Wil je je profiel helemaal verwijderen? Dit kan. Ga naar “Instellingen”, en kies vervolgens voor “Verwijder account”. Je gegevens en berichten worden gewist uit onze database. We kunnen ze niet meer recupereren.