Wat kan je als ouder verwachten van een uitwisseling?

Kennis van het Frans vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Daar sta je als jongere zelden bij stil. Die andere taal, die blijft vaak moeilijk. Een taal leren wordt leuk en nuttig als je bevriend bent met iemand die die taal spreekt. Bovendien is taaluitwisseling de snelste manier om een taal te leren.

Enter Swap-Swap. Deze nieuwe dienst voor taaluitwisselingen heeft als missie om jongeren enthousiast te maken over het Frans. Swap-Swap doet dat door uitwisselingen tussen jongeren uit Franstalige en Nederlandstalige gezinnen mogelijk te maken.

Ook jouw kinderen kunnen gebruik maken van de dienst. Tijdens een uitwisseling leren ze de andere taal spelenderwijs, door op te trekken met iemand die dezelfde hobby’s en interesses deelt. Dat gebeurt weg van de schoolse context en in een relaxte sfeer. Een leuke en veilige manier om voor het eerst zonder ouders op vakantie te gaan. En betere schoolresultaten gegarandeerd!

Swap-Swap is ontwikkeld met ouders, tieners en hun leerkrachten. Dat maakt het een laagdrempelig en veilig platform, waarop jongeren samen met hun ouders contact leggen met andere “Swaps”. Swap-Swap werk zo: op het platform van Swap-Swap maken ouders en tieners uit één gezin samen een account aan. De tieners maken een persoonlijk profiel aan en gaan op zoek naar een Swapgezin dat bij hen past. Via de website leggen ze contact, maken een eerste afspraak en als het klikt, bereiden ze samen de uitwisseling voor.

Het platform van Swap-Swap heeft verschillende voordelen:

  • Veilig: Bij Swap-Swap delen kinderen en jongeren hun account met hun ouders. Ouderlijk toezicht is immers de beste garantie voor de veiligheid online. De contactgegevens zijn verder niet zichtbaar op het platform om de privacy te beschermen. Wil je afspreken met een Swap, geef je zelf je contactgegevens door via de chat.
  • Transparant: Je kan het profiel bekijken van alle Swaps die op zoek zijn naar een partner voor een uitwisseling. Je kiest zelf met wie je contact opneemt en met wie je uitwisselt!
    Motiverend: Je kan andere Swaps contacteren via de chat en zo kijken of het klikt. Je zoon of dochter wordt dus niet naar een onbekend gezin gestuurd, maar is zelf betrokken bij de keuze van het Swapgezin en kan vooraf kennismaken. Dit is erg motiverend.

Hoe verloopt een uitwisseling?

Bij een klassieke uitwisselingen verblijven de Franstalige en Nederlandstalige Swap om de beurt in elkaars gezin. De Franstalige Swap komt dus één of twee weken in het Nederlandstalige gezin logeren, trekt daar samen op met de Nederlandstalige jongere en krijgt een taalbad Nederlands. Daarna gaat de Nederlandstalige jongere naar zijn of haar Swapfamilie voor één of twee weken en trekt weer op met de Franstalige Swap, maar deze keer met een taalbad Frans. Swap-Swap laat echter aan iedereen de vrijheid om zelf te beslissen hoe zijn of haar uitwisseling eruitziet: daguitstapjes zonder logeren, een weekendje over en weer, of een andere combinatie, alles kan! Via Swap-Swap kan je zoeken naar een Swap die jouw manier van uitwisselen ook leuk vindt.

Hoe ze er ook uitziet, een uitwisseling gaat niet alleen om taalverwerving, maar ook over nieuwe vrienden maken en samen leuke uitstapjes ondernemen.

Wat mag je verwachten van de andere kandidaten?

Swap-Swap brengt gelijkgestemde gezinnen bij elkaar. De motivatie is voor alle deelnemers dezelfde: ondergedompeld worden in een taalbad, nieuwe mensen en plaatsen leren kennen, en een bereidheid om een anderstalige Swap thuis te ontvangen. Bovendien laat Swap-Swap je zelf de keuze tussen de kandidaten uit de andere taalgroep. Zo heb je de touwtjes zelf in handen.

Als je concreet aan een uitwisseling werkt, kan het nuttig zijn om elkaar vooraf persoonlijk te ontmoeten of om via Skype contact op te nemen. Zo zie je meteen of het wat klikt, en of de jongeren zich zullen thuis voelen in het andere gezin. Een perfecte match is echter niet nodig voor een geslaagde uitwisseling! Een stuk van de waarde van een uitwisseling ligt juist in het feit dat de jongeren een andere situatie leren kennen.

Door samen activiteiten te doen zullen jouw tiener en de Franstalige jongere wellicht het snelste los komen. Het is wellicht gemakkelijk als jij en/of je tiener als wat activiteiten hebben voorzien. Dit hoeft niet altijd iets heel uitzonderlijk te zijn. Voor de Franstalige Swap is het wellicht ook al leuk om een aantal alledaagse activiteiten mee te doen. Pas je verwachtingen tenslotte aan het niveau Nederlands van de Swap aan. Indien die nog weinig Nederlands kent, zal zij of hij in het begin waarschijnlijk erg stil zijn en vooral proberen te begrijpen wat jullie zeggen. Hoe hiermee rekening bij het uitkiezen van activiteiten om samen te doen.