Wat kan je als ouder verwachten van een uitwisseling?

Kennis van het Frans vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Daar sta je als jongere zelden bij stil. Die andere taal, die blijft vaak moeilijk. Een taal leren wordt leuk en nuttig als je bevriend bent met iemand die die taal spreekt. Bovendien is taaluitwisseling de snelste manier om een taal te leren.

Enter Swap-Swap. Deze nieuwe dienst voor taaluitwisselingen heeft als missie om jongeren enthousiast te maken over het Frans. Swap-Swap doet dat door uitwisselingen tussen jongeren uit Franstalige en Nederlandstalige gezinnen mogelijk te maken.

Ook jouw kinderen kunnen gebruik maken van de dienst. Tijdens een uitwisseling leren ze de andere taal spelenderwijs, door op te trekken met iemand die dezelfde hobby’s en interesses deelt. Dat gebeurt weg van de schoolse context en in een relaxte sfeer. Een leuke en veilige manier om voor het eerst zonder ouders op vakantie te gaan. En betere schoolresultaten gegarandeerd!

Swap-Swap is ontwikkeld met ouders, tieners en hun leerkrachten. Dat maakt het een laagdrempelig en veilig platform, waarop jongeren samen met hun ouders contact leggen met andere “Swaps”. Swap-Swap werk zo: op het platform van Swap-Swap maken ouders en tieners uit één gezin samen een account aan. De tieners maken een persoonlijk profiel aan en gaan op zoek naar een Swapgezin dat bij hen past. Via de website leggen ze contact, maken een eerste afspraak en als het klikt, bereiden ze samen de uitwisseling voor.

Het platform van Swap-Swap heeft verschillende voordelen:

  • Veilig: Bij Swap-Swap delen kinderen en jongeren hun account met hun ouders. Ouderlijk toezicht is immers de beste garantie voor de veiligheid online. De contactgegevens zijn verder niet zichtbaar op het platform om de privacy te beschermen. Wil je afspreken met een Swap, geef je zelf je contactgegevens door via de chat.
  • Transparant: Je kan het profiel bekijken van alle Swaps die op zoek zijn naar een partner voor een uitwisseling. Je kiest zelf met wie je contact opneemt en met wie je uitwisselt!
    Motiverend: Je kan andere Swaps contacteren via de chat en zo kijken of het klikt. Je zoon of dochter wordt dus niet naar een onbekend gezin gestuurd, maar is zelf betrokken bij de keuze van het Swapgezin en kan vooraf kennismaken. Dit is erg motiverend.

Hoe verloopt een uitwisseling?

Bij een klassieke uitwisselingen verblijven de Franstalige en Nederlandstalige Swap om de beurt in elkaars gezin. De Franstalige Swap komt dus één of twee weken in het Nederlandstalige gezin logeren, trekt daar samen op met de Nederlandstalige jongere en krijgt een taalbad Nederlands. Daarna gaat de Nederlandstalige jongere naar zijn of haar Swapfamilie voor één of twee weken en trekt weer op met de Franstalige Swap, maar deze keer met een taalbad Frans. Swap-Swap laat echter aan iedereen de vrijheid om zelf te beslissen hoe zijn of haar uitwisseling eruitziet: daguitstapjes zonder logeren, een weekendje over en weer, of een andere combinatie, alles kan! Via Swap-Swap kan je zoeken naar een Swap die jouw manier van uitwisselen ook leuk vindt.

Hoe ze er ook uitziet, een uitwisseling gaat niet alleen om taalverwerving, maar ook over nieuwe vrienden maken en samen leuke uitstapjes ondernemen.

Wat mag je verwachten van de andere kandidaten?

Swap-Swap brengt gelijkgestemde gezinnen bij elkaar. De motivatie is voor alle deelnemers dezelfde: ondergedompeld worden in een taalbad, nieuwe mensen en plaatsen leren kennen, en een bereidheid om een anderstalige Swap thuis te ontvangen. Bovendien laat Swap-Swap je zelf de keuze tussen de kandidaten uit de andere taalgroep. Zo heb je de touwtjes zelf in handen.

Als je concreet aan een uitwisseling werkt, kan het nuttig zijn om elkaar vooraf persoonlijk te ontmoeten of om via Skype contact op te nemen. Zo zie je meteen of het wat klikt, en of de jongeren zich zullen thuis voelen in het andere gezin. Een perfecte match is echter niet nodig voor een geslaagde uitwisseling! Een stuk van de waarde van een uitwisseling ligt juist in het feit dat de jongeren een andere situatie leren kennen.

Door samen activiteiten te doen zullen jouw tiener en de Franstalige jongere wellicht het snelste los komen. Het is wellicht gemakkelijk als jij en/of je tiener als wat activiteiten hebben voorzien. Dit hoeft niet altijd iets heel uitzonderlijk te zijn. Voor de Franstalige Swap is het wellicht ook al leuk om een aantal alledaagse activiteiten mee te doen. Pas je verwachtingen tenslotte aan het niveau Nederlands van de Swap aan. Indien die nog weinig Nederlands kent, zal zij of hij in het begin waarschijnlijk erg stil zijn en vooral proberen te begrijpen wat jullie zeggen. Hoe hiermee rekening bij het uitkiezen van activiteiten om samen te doen.

Je rol als ouder

Je zoon/dochter wil op taaluitwisseling en is ingeschreven op Swap-Swap. Het avontuur kan beginnen! Eerst gaan jullie op zoek naar een fijne uitwisselingspartner. Swap-Swap helpt jullie om in contact te komen met gezinnen aan de andere kant van de taalgrens. Maar wat is jouw rol als ouder tijdens het hele proces? We geven je drie tips.

1

Laat je kind zijn of haar eigen profiel aanmaken op Swap-Swap, en laat hen zelf ook zoeken naar een Swap. Zo zal hij/zij meer gemotiveerd zijn voor de uitwisseling. Jouw hulp blijft wel belangrijk, zeker voor jongere kinderen. Je kan helpen een geschikte profielfoto uit te kiezen, of een berichtje aan een andere Swap nalezen.

2

Hou enkele activiteiten in petto die de kinderen samen kunnen doen wanneer de Swap bij jullie komt logeren. Als je merkt dat de kinderen zich vervelen, stel dan een activiteit voor. Activiteiten zoals gezelschapsspelletjes of samen koken zijn ideaal. De kinderen moeten hierbij immers met elkaar communiceren. Probeer de schermtijd te beperken. Het doel van een uitwisseling is om samen dingen te beleven, en een taalbad te krijgen!

3

Help je zoon/dochter bij de communicatie. Toon onze tips over “compensatiestrategieën”, en pas ze zelf ook toe. Kinderen vergeten soms om traag te praten of goed te articuleren, en weten vaak niet goed hoe ze een woord kunnen uitleggen of vertalen. Als ouder kan je helpen om de communicatie vlot te trekken.

De kinderen zullen je heel dankbaar zijn! ?

Communicatie tussen ouders

Als ouder wens je dat de uitwisseling zo vlot mogelijk verloopt. Om er een succes van de maken voor alle partijen, is het best dat de communicatie tussen de ouders goed zit. Hier volgen 5 tips:

1) Deel je visie op de uitwisseling

Wat vind je belangrijk voor de uitwisseling? Dat je kind de taal leert, de cultuur leert kennen, of nieuwe mensen ontmoet? Mag er tijdens de uitwisseling al eens iets vertaald worden volgens jou, of net niet? Luister ook goed naar het standpunt van de ouders van jullie Swap, en probeer hierin een goede middenweg te vinden.

2) Praat over je opvoedstijl

Welke regels zijn belangrijk bij jou thuis? Helpen kinderen mee met huishoudelijke taken? Verwacht je dit ook van de Swap? En hoe zit het met schermtijd? De uitwisseling zal vlotter verlopen als ongeveer dezelfde regels gelden tijdens de uitwisseling bij beide gezinnen.

3) Spreek af hoe de uitwisseling zal verlopen

Voorzien jullie veel uitstapjes en activiteiten tijdens de uitwisseling, of is het aan de kinderen om de tijd in te vullen? Laat je je Swap kennismaken met vrienden en familie? Om hoe laat gaan ze slapen?

4) De financiële kant

Plannen jullie veel uitstappen waar je entreegeld moet betalen, of hou je het bij gratis activiteiten? Wie betaalt het inkomgeld, het restaurant, enz.? Wat is het budget?

5) Blijf in contact tijdens en na de uitwisseling

Bel of stuur af een berichtje naar de ouders van je Swap om hen op de hoogte te houden van hoe alles verloopt. Misschien wil je hen ook raad vragen. Laat achteraf weten hoe het verlopen is, en wat je de volgende keer misschien anders zal aanpakken. En niet vergeten: Bespreek de mogelijkheid om nog een keertje uit te wisselen. ?