Logo Swap-Swap

Over ons

De missie van Swap-Swap is om taaluitwisselingen tussen jongeren uit Franstalige en Nederlandstalige gezinnen mogelijk te maken

In de eerste plaats zorgt een uitwisseling voor een taalbad. Vaak ontbreekt het jongeren aan oefening om een tweede of derde taal echt vlot te kunnen gebruiken. Tijdens de uitwisseling leren de jongeren de andere taal letterlijk spelenderwijs, door op te trekken met iemand die dezelfde hobby’s en interesses deelt, weg van de schoolse context en in een relaxte sfeer.
Ten tweede zorgt een uitwisseling voor een verbreding van de wereld van de jongere. Niet alleen zal de jongere een andere stad, dorp of streek leren kennen, zij/hij zal ook met een andere gezinsdynamiek geconfronteerd worden. In het bijzonder kan het boeiend zijn om de buren aan de andere kant van de taalgrens te leren kennen.

Swap-Swap is mee vormgegeven door de frisse en creatieve ideeën van een 200-tal jongeren uit beide taalgroepen. Verschillende ouders, leerkrachten en tal van anderen hebben deze ideeën afgetoetst en er accenten aan toegevoegd. Swap-Swap is al deze mensen ontzettend dankbaar.

Swap-Swap is een onafhankelijke organisatie, maar zoekt actief naar partners die haar missie ondersteunen.

De Gezinsbond steunt Swap-Swap 
Gezinsbond+baseline-cmyk-klein

Gezinsbond

De Gezinsbond zet zich in voor alle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. De Gezinsbond is uitwisselingen tussen Nederlandstalige en Franstalige gezinnen genegen, en biedt Swap-Swap aan haar leden aan. Deze krijgen een fikse korting op hun inschrijving bij Swap-Swap via hun lidkaart.

Daarnaast organiseert de Gezinsbond ook zelf (taal)kampen. Op zoek naar een taalkamp? Bekijk het aanbod van de Gezinsbond. Maak je je lid van de Gezinsbond (€40), dan geniet je op alle jeugdkampen van een ledenkorting (€40 bij internaat, €15 bij externaat).

 
logo Ligue klein

Ligue des familles

La Ligue des familles is de Belgische pionier van taaluitwisselingen. Sinds de jaren ‘70 organiseert La Ligue des familles uitwisselingen tussen Nederlandstalige en Franstalige jongeren. Deze organisatie slaat nu de handen in elkaar met Swap-Swap om samen deze missie verder te zetten. Leden van La Ligue des familles krijgen een fikse korting op hun inschrijving bij Swap-Swap.

 
Over Ons

Taalunie

De Taalunie is een verdragsorganisatie die het Nederlands aantrekkelijk en levendig wil houden. Dit doet ze onder meer door het Nederlands als vreemde taal (buiten het taalgebied) te ondersteunen. De Taalunie richt zich op alle taalgebruikers van het Nederlands als vreemde taal: docenten, leerders, lerarenopleiders, scholingsinstituten, materiaalontwikkelaars, inspecties, enz. Om het Nederlands zo aantrekkelijk mogelijk te houden, biedt de Taalunie inhoudelijke en financiële ondersteuning aan allerlei activiteiten en projecten. Vandaar dat de Taalunie het de lancering van het uitwisselingsproject Swap-Swap financieel ondersteunt. Meer informatie over de Taalunie vindt u op de website: taalunieversum.org