Wil je je Frans nog wat bijschaven voor je op uitwisseling vertrekt? Het internet staat boordevol toffe filmpjes, spelletjes en activiteiten die je helpen om Frans te leren. Zoveel dat je er in verdwaalt. We maakten daarom een selectie van websites die we relevant vinden voor onze Swaps. Enjoy!

Het Frans van elke dag!

Wil je horen hoe je Franstalige leeftijdsgenoten Frans spreken? In de filmpjes van deze playlist spreken kinderen in korte zinnen en met veel gebruikte woorden. Wel leerrijk, niet saai.

Geen paniek als je er in het begin van het filmpje niet veel van begrijpt. De belangrijkste woorden worden na anderhalve minuut of zo uitgebeeld. Je kan ook ondertiteling opzetten in het Frans. Dat maakt het zeker makkelijker!

Hier zijn links naar enkele van de individuele filmpjes:

Pardon?

Pardon? is een reeks tekenfilms van DaarDaar, de website die het beste van de Vlaamse pers in het Frans vertaalt.

Maak kennis met acht Brusselaars. Door hun verhalen leer je op een ludieke manier de betekenis van vier uitdrukkingen in het Frans en vier in het Nederlands!

De filpjes zijn leuk voor jongeren van 14 jaar en ouder. Bekijk alle afleveringen van Pardon? op de website van DaarDaar. Je kan ze ook op TV zenders Bruzz en BX1 terugvinden.

Belgium on Stage

We ontdekten een supertof initiatief dat we graag aanbevelen: 

Belgium on stage is een website voor en door jongeren. Als jongere maak je zelf een bijdrage (tekst of video) om iets typisch uit je eigen stad of streek te laten zien aan jongeren aan de andere kant van de taalgrens. En je doet dit ook in die andere taal!  Zo word je ambassadeur van je eigen regio naar de andere taalgemeenschappen van ons land. 

Je kan uiteraard ook op deze site terecht om in drie talen de verhalen van andere jonge Belgen te lezen en bekijken.

Het doel van de website is zowel om over de muren te springen die tussen de drie gemeenschappen zijn opgetrokken, door jongeren de “couleur locale” van de andere gemeenschappen te laten zien.

Concreet maak je een bijdrage met een korte tekst (10 tot 15 regels) of een korte video (maximaal 1’30 tot 3′) die antwoord geeft op de vraag: “Wat wil ik, als Franstalige / Nederlandstalige / Duitstalige delen over mijn stad, streek of regio (een plaats, een persoonlijkheid, een hobby, een traditie, een typisch gerecht)? 

Sinds 2021 kan je ook korte quizes vinden over de stukjes op de website (teksten en video’s).

Misschien heb je zelf ook zin om een bijdrage te maken. En waarom niet samen met je Swap?

Meer weten? Ga naar www.belgiumonstage.be of bekijk de Ted Talk of video van Belgium on Stage of contacteer Françoise Masuy, verantwoordelijke van dit project: francoise.masuy@uclouvain.be

Meer weten

Hoe leer je een taal?

Tips voor als je Frans praat met je Swap