Een maal je registratie voltooid kan je zoeken tussen de profielen van Swaps in de andere taalgroep. Dan kan je met een aantal Swaps van jouw keuze contact leggen via de chatbox om kennis te maken.

Wat lees je op deze pagina?

Hoe kan ik zoeken in de database?

Zoeken in de database van Swap-Swap doe je aan de hand van filters zoals geslacht. Zo kan je Swaps selecteren die aan bepaalde eigenschappen voldoen. Vervolgens krijg je een kort profiel te zien van alle kandidaten die aan je criteria voldoen. Om het volledige profiel van een Swap te zien, moet je doorklikken.

Spreekt iemand jou aan? Dan kan je deze Swap toevoegen aan jouw lijstje “Favorieten”.

Vergeet niet dat jouw Franstalige Swap niet per se een kopie van jezelf hoeft te zijn. Het is zelfs erg verrijkend om mensen te leren kennen die anders zijn. Een beetje openheid van geest is voldoende om er een leuke ervaring van te maken.

Hoe gebruik ik de chatbox?

Op Swap-Swap kan je via de chatbox contact opnemen met verschillende kandidaat-Swaps uit de andere taalgroep. Door wat berichten uit te wisselen merk je al snel of het klikt. Je kan ook al eens overlopen wat er bij jou in de buurt zoal te doen is en pols naar wat de Franstalige Swap zelf leuk vindt. En omgekeerd! Zo weet je iets meer over wat er jou te wachten staat in je Swapgezin.

Zowel de ouders als de jongeren uit het gezin kunnen de chatbox gebruiken. Swap-Swap duidt in de berichten aan wie uit het gezin het berichtje naar het andere gezin stuurt.

Sommige jongeren laten het chatten liever aan hun ouders over. Andere jongeren doen dit juist liever zelf. Jij beslist! Elk lid van het gezin kan wel alle berichten lezen. Dit laat ouders toe om een oogje in het zeil te houden. En zo is iedereen meteen mee op de hoogte. Best gemakkelijk, als je weet dat bij jouw uitwisseling je ouders uiteindelijk toch automatisch betrokken zijn.

Iedereen is uniek en verdient respect. Schrijf niets dat andere personen kwetst of ongemakkelijk maakt. Krijg je zelf ongepaste berichten aan? Laat het ons weten via info@swap-swap.be. Dan kan de webmaster van Swap-Swap de verzender aanspreken op dit gedrag.

Hoe snel moet je op een berichtje antwoorden? Probeer een inkomend berichtje binnen de week te beantwoorden. Swap-Swap geeft jou een seintje per e-mail wanneer je een berichtje hebt gekregen.

Welke taal gebruik je?

Je vraagt je misschien af in welke taal je het best kan schrijven. Jij bent immers Nederlandstalig, en zij spreken Frans. Je kan hier verschillende kanten mee uit. Vind je het een grote stap om meteen in het Frans te beginnen schrijven, gebruik dan gerust het Nederlands. Dan is het meteen een oefening voor de andere Swap om jouw Nederlandstalige berichtje te begrijpen. Voel je je al wat zekerder van jezelf, kan je je berichtje in het Frans schrijven. Dan is het een goeie oefening voor jou. En wees niet bang om fouten in het Frans te maken, zo leer je het meest. Dus elk systeem heeft zijn voordelen. En Google Translate is er om je te helpen berichten in de andere taal te ontcijferen!

Wat mag je verwachten van de andere kandidaat-Swaps? Dat ook zij de taal gebruiken waar ze zich het beste bij voelen, en bereid zijn om berichten in de andere taal te lezen en zo nodig te ontcijferen. Wie de andere taal gebruikt, verdient zeker bemoediging! Je hoeft dus zeker niemand op fouten te wijzen of ze te corrigeren zolang jullie elkaar prima begrijpen!

Standaardberichten

De chatbox voorziet een aantal standaard-berichten:

  • Om je contactgegevens uit te wisselen: klikt het met een andere Swap en wil je contactgegevens uitwisselen? Gebruik dan de knop “Contact info”. Swap-Swap vult dan automatisch je gegevens aan in een standaard berichtje. (Je kan dit bericht altijd nog aanpassen.) Door de knop te gebruiken, krijgen je ouders een seintje. Zij moeten nog goedkeuring geven voor je bericht met contactgegevens effectief wordt verstuurd. Zo zijn jouw ouders dus meteen op de hoogte, en weet de andere Swap dat bovendien ook. Gemakkelijk en duidelijk! De knop is onmiddellijk beschikbaar, maar Swap-Swap raadt je aan om eerst een goed contact te leggen en dan pas contactgegevens te delen.
  • Een “nee-bedankt” knop. Krijg je een berichtje aan van iemand terwijl je al aan het afspreken bent met een ander gezin? Of spreekt het profiel van de andere Swap jou niet aan? Swap-Swap heeft een standaard berichtje klaar staan voor als je geen gesprek met iemand wil opstarten. Gemakkelijk voor jou, en meteen duidelijk voor de andere swap.

Contact leggen: Drie sleutels tot succes

Swap-Swap wil Nederlandstalige en Franstalige Swaps met elkaar in contact brengen. De spirit van Swap-Swap is dat je met meerdere mensen contact kan leggen en zien of het klikt.

Zo komen we meteen bij:

de eerste sleutel tot succes: véél contacten leggen

Misschien vind je maar 1 Swap die helemaal aan je verwachtingen voldoet. Wees niet te snel in je besluiten. Het soort persoonlijkheid of stijl van de Swap doet er veel meer toe dan de hobby’s of interesses. De persoonlijkheid of stijl kan je echter niet altijd uit een profiel opmaken. Door berichten uit te wisselen merk je veel beter of het klinkt!

De tweede sleutel tot succes is een leuk eerste contact

Maar hoe pak je dit het beste aan? Hier zijn 5 gouden tips. En of je contact legt als jongere of als ouder van een Swap, de tips blijven gelden!

  1. Wees kort, maar niet té kort. Met “Hoi” komt je meestal niet ver. 1 tot 3 zinnen is prima.
  2. Wees persoonlijk: waarom schrijf je deze Swap aan?
  3. Je kan ook iets over jezelf vertellen dat nog niet in je profiel staat.
  4. Gun jezelf en de andere Swap enkele berichtjes om te zien of het klikt. Gooi dus niet meteen je contactgegevens op tafel, of de geschikte periode voor een uitwisseling.
  5. Stel een vraag. Zo maak je het voor de andere Swap gemakkelijk om te antwoorden.

Hier zijn een aantal voorbeeldjes van hoe Swaps een leuke conversatie gestart hebben:

Bonjour Emma, je viens de m’abboner sur Swap-Swap et j’ai vu ton profil. Es-tu interessée à rendre en contact avec moi pour une échange? Je ne parle pas bien le français, ma mère écrit ce message :). A plus? Anette

Bonjour, je vois que tu aimes le foot, fifa et clash royale. Moi aussi. Si tu es intresé envoie un message. Merci beaucoup! Max

Dag Suzan, ik heb ook 1 zus en een broer. Ik speel ook piano en ik speel ook graag tennis ! Wil je graag met mij spreken ? Je spreek in het frans en mij in het nederlands, is het goed voor jouw ? Emily

Salut! Moi, je m’appelle Yentl. J’ai 14 ans et en septembre je deviens 15.  J’ai vu que tu aimes la musique et les livres aussi! Et bien sûr je veux apprendre le français mieux. Des salutations, Yentl.

Bonjour Sophie, je suis Lotte. Je cherche aussi une amie pour apprendre Français. J’aime de danser et jouer de la music. J’ai aussi une soeur de   14ans qui cherche une amie Français. Est ce que vous êtes interessé de rencontrer?  Salut Charlotte en Pomeline.

Hallo Gaëlle, ik ben Lies. Je ziet er een tof meisje uit. Ik ben slecht in Frans en wil graag bijleren.  En wil jou graag helpen met Nederlands. Hopelijk antwoord je snel en wie weet word je mijn eerste swap.

Hey, je suis Chloé et j ai 15 ans. J aimerais bien améliorer mon Néerlandais et faire de nouvelles connaissances. J’ai trouvé ton profil chouette 🙂 Ik spreek al wat Nederlands maar ik moet nog bijleren.  Peut être tu serais intéressée de communiquer avec moi. J espère recevoir de tes nouvelles. A bientôt !

Beste, wij zijn Nadine en Peter de ouders van Liesel (12) en Noor (13). Wij zijn op zoek naar een uitwisseling voor onze dochters en kwamen bij jullie terecht. Het profiel van jullie dochters lijkt ons een goede match. Zijn jullie geïnteresseerd om eens een dagje af te spreken zodat onze dochters elkaar kunnen leren kennen?

De derde sleutel tot succes is geduld

Swap-Swap stuurt elke avond een melding per e-mail naar de Swaps die een berichtje ontvangen hebben. Sturen is echter nog niet lezen. Niet iedereen checkt zijn mail dagelijks. Heel wat mails komen in de spam terecht. Het kan dus zijn dat berichten een hele tijd ongelezen blijven, tot de Swap in kwestie het platform nog eens bezoekt. Soms komt hier toch nog een leuk contact uit voort. Wees dus niet teleurgesteld wanneer je niet meteen antwoord krijgt.

Vind je dat je geduld lang genoeg op de proef gesteld is? Ga dan terug naar sleutel 1 😉