Swap-Swap brengt gelijkgestemde gezinnen bij elkaar, zodat zij een Swap kunnen vinden voor een uitwisseling.

Swap-Swap doet dit via een laagdrempelig en veilig online platform waarop jongeren samen met hun ouders contact kunnen leggen met andere Swaps. Via een chat merk je al snel of het klikt. Als je een goed gevoel hebt over een bepaald Swap-gezin, kan je met hen contactgegevens uitwisselen om elkaar beter te leren kennen en om vervolgens een taaluitwisseling te organiseren. Zo hebben jullie helemaal zelf het heft in handen wat betreft het gezin waar je kind terecht komt.

Op deze pagina lees je:

Een account aanmaken

Om in te schrijven, geef je je gegevens door via dit formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact me je op en maken een account voor je aan.

Je kan ook zelf een account aanmaken. Dit vraagt enkele stappen. Download de handleiding in pdf: “Een account aanmaken bij Swap-Swap”.

Om zelf een account aan te maken, start je hier met de registratie.

Je persoonlijk profiel bij Swap-Swap

Als jongere kan je in je profiel je interesses en hobby’s invullen. Je kan de andere Swaps ook al een idee geven van wat jullie tijdens de uitwisseling zoal kunnen doen. Informatie toevoegen doe je via “EDIT”. Bevestig met “UPDATE”. Je profiel is meteen aangepast.

Vul je profiel zo volledig mogelijk in. Hoe specifieker je bent, hoe duidelijker andere Swaps zich een beeld over jou kunnen vormen. We verzamelden tips en voorbeelden om je hierbij te helpen. Deze kan je hieronder bekijken.

Ouders hebben ook een persoonlijk profiel. Als ouder kan je je beroep hier invullen.

Een sterk profiel

Onbekend is onbemind. Dit geldt ook op Swap-Swap. Wil je je kansen vergroten om snel een toffe Swap te vinden? Vul dan je profiel zo volledig mogelijk in. Het belangrijkste veld is het veld met de naam “Bio”. Hier lees je waarom!

In de zoekresultaten verschijnt van elke “Swap” een korte samenvatting. Deze ziet er zo uit:

De ervaring leert dat de korte tekst onder je naam en woonplaats het eerste is dat andere Swaps kan aanspreken. Zeker invullen dus!

Wat schrijf je in je “Bio”? Wanneer je op zoek bent naar een Swap, dan kijk je waarschijnlijk naar

  1. het soort persoon de andere is
  2. welke interesses en hobby’s hij of zij heeft
  3. wat hem of haar motiveert om te Swappen

Deze info geef je dus ook best kort over jezelf.

Je hoeft echt geen woordkunstenaar te zijn! Korte, eenvoudige zinnen werken prima! “Ik ben een … meisje. Ik hou van … Ik wil graag …” We hebben verderop enkele voorbeeldjes voor je klaargezet. Vraag ook gerust raad aan iemand anders in je gezin.
Vul je het veld “Bio” niet in, dan staat er gewoon een “*” onder je naam en woonplaats. Dat is niet zo aantrekkelijk.

Welke taal? Schrijf je in het Frans, dan is dit meteen een heel goeie oefening. Schrijf je in het Nederlands, dan dompel je de Franstalige Swaps al onder in jouw taal. Zo heeft alles zijn voordeel. Kies gewoon de taal waar jij je het beste bij voelt.

Voorbeelden uit het echte leven: Lees hier hoe andere Swaps zich voorstelden:

Nederlandstalig meisje, 16 jaar – Ik ben iemand die graag met muziek bezig is en ik ben ook sportief. Ik leg graag contacten voor nieuwe vrienden. Ik pas me vlug aan aan een nieuwe omgeving en leer graag bij. Met deze uitwisseling wil ik nieuwe mensen leren kennen en meteen ook mijn Frans bijschaven.

Franstalig meisje – 11 jaar – bonjour, je m’appelle Elise. j’ai 11 ans . j’aime beaucoup les animaux, jouer, bricoler, rigoler m’occuper des petits enfants …Chez moi je joue avec ma soeur, ou alors je lis … Je ne suis pas vraiment timide et je suis très active … Je suis très contente si tu viens chez moi car j’aime rencontrer de nouvelles personnes ( Même si ce sont plutôt mes parents qui m’y obligent -)) donc à bientôt peut-être  🙂

Nederlandstalige jongen, 13 jaar – Ik ben een sportieve, vriendelijke jongen die graag buiten speelt. Ik lach graag en maak graag veel plezier. In mijn slaapkamer verzamel ik knuffels van wilde dieren. Ik hou van nieuwe vrienden maken en kijk er ook naar uit om Frans bij te leren. Hou je van wafels en ijsjes? Ik kan deze zelf maken en misschien doen we dat dan ook eens samen.

Franstalig meisje, 14 jaar – Goeiedag, Ik heet Manon, ik ben 14 jaar oud en ik woon in ‘S Gravenbrakel. Dat ligt in de Henegouwen. Ik ben Franstalige. Ik houd piano spelen. En ik ben gek op mijn hond en op mijn kat. Ik wil graag een meisje kennismaken. En ik wil mijn Nederlands verbeteren.

Franstalig meisje, 14 jaar – Je suis organisée, impatiente, très désordonnée. Les raisons qui me motivent, sont de m’améliorer en néerlandais. Mes attentes : que mon swap m’aide quant j’ai du mal a trouvé mes mots.

Nederlandstalige jongen, 16 jaar – Ik ben een sociale kerel, ik hou van toneelspelen, squash en lees graag boeken.  Ik ben graag onder de mensen, hou van gezelschap.  Ik luister erg veel naar muziek.  Ik wil graag meedoen aan de swap enerzijds omdat ik er altijd voor open sta om nieuwe mensen te leren kennen en natuurlijk ook om mijn kennis Frans bij te spijkeren.

Franstalige jongen, 12 jaar – dag ik ben Mathias. Ik ben 12 jaar oud. Ik houd van PS4, voetbaalspelen. Ik wil graag Nederlans leren buiten school.

Je profielfoto

Als jongere kan je bij je persoonlijk profiel foto’s opladen. Kies duidelijke foto’s waarop jij en je familieleden goed zichtbaar zijn, en eventueel ook je huis. Je kan er ook beelden aan toevoegen die iets zeggen over je hobby’s en interesses.

Bij Swap-Swap kies je geen profielfoto. Swap-Swap stelt zelf een beeld samen op basis van je gezinssamenstelling en het type omgeving waar je woont. Dit beeld geeft dus een kleine samenvatting van jou en je gezin, en verschijnt bij de zoekresultaten. Pas als je doorklikt op een Swap in de zoekresultaten, krijg je de foto’s te zien die de Swap zelf heeft opgeladen.

Swap-Swap maakt een beeld voor jou op basis van de informatie in “Mijn familie”. Enkel ouders hebben de autoriteit om deze informatie in te vullen en te wijzigen.

  • Je familieleden verschijnen in het beeld wanneer ze zijn toegevoegd aan de familie-account. Je kan ook gezinsleden toevoegen die niet geregistreerd zijn in Swap-Swap. Dit doe je via de knop “Familielid toevoegen”. De familieleden die je op deze manier toevoegt, hebben geen persoonlijk profiel, en zijn ook niet zichtbaar in de database. De bedoeling is enkel om andere Swapgezinnen te laten zien we er allemaal bij je gezin hoort.
  • De achtergrond kies je zelf. Naast “Kies het beeld dat het beste past bij de omgeving waarin je huis staat”, krijg je de keuze uit 4 beelden: Klik er simpelweg eentje aan, en je zal zien dat je profielfoto automatisch aanpast. De achtergrond veranderen doe je op dezelfde manier. (Deze optie is enkel mogelijk als je het familie-account aan het aanpassen bent via “Edit”.)

Welke gegevens zijn zichtbaar voor andere Swaps?

Alles wat je invult op Swap-Swap is zichtbaar voor andere kandidaat-Swaps. Wanneer een andere Swap jouw profiel bekijkt, is de info van je familie-account (info rond huisdieren, de huisregels, …) toegevoegd aan je persoonlijk profiel.

Je contactgegevens en achternaam worden echter niet getoond. Deze deel je alleen met het gezin (of de gezinnen) van jouw keuze op het moment dat je zelf kiest.

Je kan je publiek profiel bekijken. Zo zie je hoe je eruitziet voor andere Swaps. Ga naar “Mijn familie” en klik op het oogje naast de persoon van wie je het profiel wilt bekijken.

Jongeren en ouders hebben een verschillende autoriteit

Hier zetten we op een rijtje wie wat kan binnen Swap-Swap:

OudersJongeren
Jezelf registrerenxx
Een familie-account aanmakenx
De gegevens van je familie-account wijzigenx
Je persoonlijk profiel wijzigenxx
Het persoonlijk profiel van andere gezinsleden wijzigenx
Het abonnement activerenx
Zoeken en chattenxx
Contactgegevens delenx

Je profiel desactiveren en je account afsluiten

Een abonnement op Swap-Swap is zes maanden geldig. Wanneer je abonnement verloopt, ben je niet langer zichtbaar in de database, en kan je ook geen berichten meer versturen. Je kan wel je oude berichten nog consulteren.

Heb je al een Swap gevonden voor je abonnement ten einde is, en sta je niet meer open voor nieuwe contacten? Zet je profiel dan op “niet beschikbaar” en bespaar anderen de moeite om je onnodig te contacteren. Je bestaande contacten kunnen nog wel berichten naar jou sturen via de chatbox, en jij naar hen. Vraag hen desnoods om je niet meer via Swap-Swap te contacteren (maar eventueel wel via een andere weg), omdat je Swap-Swap niet langer gebruikt.

Wil je je profiel helemaal verwijderen? Dit kan via de “Delete”-knop. We houden een jaar lang een back-up van je profiel bij. Wil je je gegevens helemaal laten verwijderen? Neem dan contact op met info@swap-swap.be.