Zoeken en chatten

Een maal je registratie voltooid kan je zoeken tussen de profielen van Swaps in de andere taalgroep. Dan kan je met een aantal Swaps van jouw keuze contact leggen via de chatbox om kennis te maken.

Hoe kan ik zoeken in de database?

Zoeken in de database van Swap-Swap doe je aan de hand van filters zoals geslacht. Zo kan je Swaps selecteren die aan bepaalde eigenschappen voldoen. Vervolgens krijg je een kort profiel te zien van alle kandidaten die aan je criteria voldoen. Om het volledige profiel van een Swap te zien, moet je doorklikken.

Spreekt iemand jou aan? Dan kan je deze Swap toevoegen aan jouw lijstje “Favorieten”.

Vergeet niet dat jouw Franstalige Swap niet per se een kopie van jezelf hoeft te zijn. Het is zelfs erg verrijkend om mensen te leren kennen die anders zijn. Een beetje openheid van geest is voldoende om er een leuke ervaring van te maken.

Tiener zoekt een Swap voor een taaluitwisseling - jeune ado cherche un Swap pour un échange linguistique

Hoe gebruik ik de chatbox?

Op Swap-Swap kan je via de chatbox contact opnemen met verschillende kandidaat-Swaps uit de andere taalgroep. Door wat berichten uit te wisselen merk je al snel of het klikt. Je kan ook al eens overlopen wat er bij jou in de buurt zoal te doen is en pols naar wat de Franstalige Swap zelf leuk vindt. En omgekeerd! Zo weet je iets meer over wat er jou te wachten staat in je Swapgezin.

Zowel de ouders als de jongeren uit het gezin kunnen de chatbox gebruiken. Swap-Swap duidt in de berichten aan wie uit het gezin het berichtje naar het andere gezin stuurt.

Sommige jongeren laten het chatten liever aan hun ouders over. Andere jongeren doen dit juist liever zelf. Jij beslist! Elk lid van het gezin kan wel alle berichten lezen. Dit laat ouders toe om een oogje in het zeil te houden. En zo is iedereen meteen mee op de hoogte. Best gemakkelijk, als je weet dat bij jouw uitwisseling je ouders uiteindelijk toch automatisch betrokken zijn.

Iedereen is uniek en verdient respect. Schrijf niets dat andere personen kwetst of ongemakkelijk maakt. Krijg je zelf ongepaste berichten aan? Laat het ons weten via info@swap-swap.be. Dan kan de webmaster van Swap-Swap de verzender aanspreken op dit gedrag.

Hoe snel moet je op een berichtje antwoorden? Probeer een inkomend berichtje binnen de week te beantwoorden. Swap-Swap geeft jou een seintje per e-mail wanneer je een berichtje hebt gekregen.

Welke taal gebruik je?

Je vraagt je misschien af in welke taal je het best kan schrijven. Jij bent immers Nederlandstalig, en zij spreken Frans. Je kan hier verschillende kanten mee uit. Vind je het een grote stap om meteen in het Frans te beginnen schrijven, gebruik dan gerust het Nederlands. Dan is het meteen een oefening voor de andere Swap om jouw Nederlandstalige berichtje te begrijpen. Voel je je al wat zekerder van jezelf, kan je je berichtje in het Frans schrijven. Dan is het een goeie oefening voor jou. En wees niet bang om fouten in het Frans te maken, zo leer je het meest. Dus elk systeem heeft zijn voordelen. En Google Translate is er om je te helpen berichten in de andere taal te ontcijferen!

Wat mag je verwachten van de andere kandidaat-Swaps? Dat ook zij de taal gebruiken waar ze zich het beste bij voelen, en bereid zijn om berichten in de andere taal te lezen en zo nodig te ontcijferen. Wie de andere taal gebruikt, verdient zeker bemoediging! Je hoeft dus zeker niemand op fouten te wijzen of ze te corrigeren zolang jullie elkaar prima begrijpen!

Standaardberichten

De chatbox voorziet een aantal standaard-berichten:

  • Om je contactgegevens uit te wisselen: klikt het met een andere Swap en wil je contactgegevens uitwisselen? Gebruik dan de knop “Contact info”. Swap-Swap vult dan automatisch je gegevens aan in een standaard berichtje. (Je kan dit bericht altijd nog aanpassen.) Door de knop te gebruiken, krijgen je ouders een seintje. Zij moeten nog goedkeuring geven voor je bericht met contactgegevens effectief wordt verstuurd. Zo zijn jouw ouders dus meteen op de hoogte, en weet de andere Swap dat bovendien ook. Gemakkelijk en duidelijk!
    De knop is onmiddellijk beschikbaar, maar Swap-Swap raadt je aan om eerst een goed contact te leggen en dan pas contactgegevens te delen.
  • Een “nee-bedankt” knop. Krijg je een berichtje aan van iemand terwijl je al aan het afspreken bent met een ander gezin? Of spreekt het profiel van de andere Swap jou niet aan? Swap-Swap heeft een standaard berichtje klaar staan voor als je geen gesprek met iemand wil opstarten. Gemakkelijk voor jou, en meteen duidelijk voor de andere swap.