Te gast bij jouw Swap-familie: Hoe pak je het aan?

Als je te gast bent bij jouw Swap-familie, stel je je best open en sociaal op. Je past je zo goed mogelijk aan het gezinsleven aan, en doet mee met wat in het andere gezin gewoon is (denk ook aan meehelpen in het huishouden).

En je probeert natuurlijk Frans te spreken. Lukt dat niet meteen zo vlot, kan je je verstaanbaar maken met losse woorden en gebaren, of door iets aan te wijzen. Gaandeweg zal je zien dat je vlotter en vlotter wordt.

Frans spreken

Tips voor als je Frans praat met je Swap (Deze tips zijn gebaseerd op Patati.be)

1. Durf spreken, durf fouten maken
  • Veel Frans spreken en luisteren naar Franstaligen is belangrijker om een taal te leren dan elke fout te willen vermijden.
  • Als je een woord niet vindt, leg het dan uit in het Frans. Ga niet meteen over naar je eigen taal.
  • Kopieer zinnen en uitdrukkingen die je hoort.
  • Gebruik gebaren om iets te verduidelijken.
2. Gebruik foto’s, afbeeldingen, plaatjes om iets uit te leggen.
3. Nieuwe woorden regelmatig herhalen: Gebruik een woord dat je geleerd hebt meteen in een zin. Je onthoudt het sneller en je krijgt meer zelfvertrouwen om het woord later opnieuw te gebruiken.
4. Je Swap is geen leerkracht Frans, stel dus geen 'Waarom?'-vragen. De kans is groot dat je geen antwoord of een verkeerd antwoord krijgt.
5. Toon dat je Frans wil oefenen: Begin altijd zelf in het Frans.
6. Heb geduld.
  • Je hoort jezelf misschien fouten maken. Dat is normaal, sommige fouten leer je moeilijk af.
  • Bepaalde woorden kan je niet gemakkelijk onthouden. Zoek een strategie die je helpt om het woord te onthouden.

Zet de voorkeurstaal van je smartphone op Frans

Dankzij je smartphone zijn je vrienden en familie nooit ver weg, ook niet wanneer je op uitwisseling bent. Het is een geruststelling dat je altijd met hen kan Skypen of chatten. Maar van je smartphone leer je niet zoveel Frans, ook al heb je Frans als voorkeurstaal ingesteld. En als je de hele tijd naar het schermpje tuurt, mis je je nieuwe omgeving en Swapfamilie. Hou die telefoon dus in je zak. Je haalt hem er natuurlijk wel uit om foto’s te nemen van je uitwisseling en over je ervaringen te posten op Snapchat, Instagram en Facebook!