Frans leren in een gastgezin of gastgezin worden: hoe begin je eraan?

Om te kunnen uitwisselen, heb je natuurlijk een uitwisselingspartner (een “Swap”) nodig. Swap-Swap brengt jongeren uit Franstalige en Nederlandstalige gezinnen bij elkaar via een online platform. Via dit platform kunnen zij samen met hun ouders contact leggen met andere “Swaps” om samen een uitwisseling af te spreken.

Er zijn nog heel wat andere mogelijkheden om aan een taaluitwisseling mee te doen. Misschien organiseert je school iets, of ben je van plan naar het verre buitenland te trekken via AFS of een andere organisatie. In wat volgt gaan we uit van een uitwisseling via Swap-Swap. Maar de tips zijn natuurlijk ook van toepassing wanneer je op een andere manier uitwisselt!

Wat mag je verwachten van de andere Swaps?

De andere Swaps doen mee vanuit dezelfde motivatie als jij: een andere taal en een cultuur leren, vrienden maken en een leuke tijd beleven. Je stapt bovendien in een uitwisseling met een open geest, en je mag van de andere Swaps hetzelfde verwachten.

De ouders van de Swaps hebben ook allemaal een gelijkaardige motivatie: zij willen voor hun zoon of dochter een uitwisseling organiseren, en zijn dus ook bereid om een anderstalige Swaps thuis te ontvangen.

Hoe weet ik welke Swap bij mij past?

Een uitwisseling verloopt meestal het vlotst wanneer jij en je Swap een aantal dingen gemeenschappelijk hebben: gelijkaardige hobby’s en interesses, een zelfde soort van familie, …

Een perfecte match is echter niet nodig voor een geslaagde uitwisseling! Een stuk van de waarde van een uitwisseling ligt er juist in dat je een andere omgeving of type persoon leert kennen.

Swap-Swap is ontwikkeld met ouders, tieners en hun leerkrachten. Dat maakt het een laagdrempelig en veilig platform.
Het werk zo: op het platform van Swap-Swap maken ouders en tieners uit één gezin samen een account aan. De tieners maken een persoonlijk profiel aan en gaan op zoek naar een Swapgezin dat bij hen past. Via de website leggen ze contact, maken een eerste afspraak, en als het klikt, bereiden ze samen de uitwisseling voor.
Meer hierover lees je onder “Hoe werkt Swap-Swap”.

Bij Swap-Swap vullen jongeren een persoonlijk profiel in. Hierin staan onder andere de hobby’s en interesses. Eén van de ouders vult bovendien het profiel van de familie in. Zo komt je te weten hoe de familie is samengesteld, of er huisdieren zijn, enz.

Swap-Swap laat je zelf de keuze tussen de kandidaten uit de andere taalgroep. Zo heb je de touwtjes zelf in handen. Kijk naar dingen die je aanspreken: een gemeenschappelijke hobby bijvoorbeeld.

Via de chatbox kan je met verschillende jongeren en hun ouders contact opnemen. Het kan nuttig zijn om daarna via telefoon verder kennis te maken, en voor een korte ontmoeting af te spreken. Zo merk je meteen of het wat klikt. De meeste Swaps laten dit aan hun ouders over.